Näin vierailet museossa turvallisesti: Turvallisesti museossa
 
Näyttely
 Sisäänpääsy museokortilla
 

Aallot kantavat

Holmin talo, Porvoon museo, Porvoo

  • 4.9.2020–31.12.2021

Näyttely Porvoon vuosisataisista merenkulkuperinteistä 1700-luvulta nykypäiviin.

 

Näyttely kuljettaa näyttelyvieraan ranta-aittojen luota jokivarren veneveistämöihin, viivähtää telakoilla ja satamissa. Sieltä se jatkaa edelleen ulkosaaristoon majakoille ja haaksirikkopaikoille. Näyttelyn kuvat, esineet ja taideteokset kertovat purje- ja moottorialuksista niin kotivesillä Porvoon saariston suojissa kuin kaukomailla valtamerten rannattomilla ulapoilla.

Höyrylaivaliikenne oli vilkkaimmillaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, jolloin kaupunkien välisen liikenteen lisäksi alukset kuljettivat matkustajia ja tavaroita saaristossa. Aluksi liikennöitiin pienillä höyrypursilla, kunnes moottoriveneet yleistyivät. Saaristolaiset olivat aikoinaan täysin riippuvaisia käytännöllisistä veneistään. Ne valmistettiin usein itse tai paikallisilla veneveistämöillä. Myös suuret laivat rakennettiin vuosisatojen ajan omilla telakoilla. Porvoo on edelleen telakkakaupunki.

Merenkulkijat eivät aina palaa matkoiltaan. Luonnolle merionnettomuuksista suurin uhka ovat öljykatastrofit. Laivoissa kulki ja kulkee edelleen ”salamatkustajia”: kauppatavaroiden joukossa tai painolastissa saattaa olla vieraslajien itämiskelpoisia siemeniä. Myös alusten painolastiveden mukana tulee eliölajeja, jotka saattavat olla haitallisia sekä luonnolle että elinkeinoille.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon näyttelyt

Museon yhteystiedot

Holmin talo, Porvoon museo
Välikatu 11, 06100 Porvoo; Mellangatan 11, 06100 Borgå

040 040 7475

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

10/6/0 € Samalla lipulla Vanhaan raatihuoneeseen. Med samma biljett till Gamla rådhuset.

Maksutavat

Käteinen ja tavallisimmat maksukortit,
Kontant och de vanligaste betalningskorten.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke 12:00-16:00
To 12:00-16:00
Pe 12:00-16:00
La 12:00-16:00
Su 12:00-16:00

Esteettömyys [kriteerit]

  • Esteetön sisäänpääsy osaan tiloista: museokauppa ja osa pohjakerroksen näyttelytiloista. Sisäänkäynti sisäpihan ovesta.Museibutiken och en del av nedrevåningens utställningar. Ingång från innergårdens dörr.

Palvelut

Näyttelyn tekstit kielillä