TAKAISIN

 

Turun taidemuseo

14.9.2018–18.11.2018 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

 Sisäänpääsy museokortilla
Näyttely

Jaakko Niemelä: Nostalgia


Kuvataiteilija Jaakko Niemelän taiteellinen työskentely on liittynyt vuodesta 2012 lähtien tutkimusprojektiin, jonka kohteina ovat merenkulku ja muistot merikapteeni-isästä.

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

”Olen merikapteenin poika ja isäni oli paljon merillä ollessani pieni. Tämän takia en ehtinyt kovin hyvin tutustua häneen. Kun isä työuransa loputtua tuli kotiin, hän sairastui melko pian dementiaan ja menetti puhekykynsä. Isä kuoli vuonna 1985 ollessani 26-vuotias Kankaanpään taidekoulun viimeisen vuosikurssin opiskelija. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että isäni poissaolo ja kuolema ovat vaikuttaneet elämääni suuresti. Tämä kokemus on myös vaikuttanut taiteelliseen ilmaisuuni ja aihevalintoihini.”

Jaakko Niemelä on kulkenut isänsä jalanjäljissä matkustamalla laivoilla ja käymällä isän vierailemissa paikoissa. Matkoja Niemelä on dokumentoinut piirtämällä, kirjoittamalla sekä valo- ja videokuvaamalla ja työstänyt myöhemmin materiaalista animaatioita ja installaatioita eri tekniikoita yhdistellen. Tekemistä on ohjannut yritys tutustua isään uudelleen.

Niemelän viimeaikaisten teosten keskeisiä elementtejä ovat olleet näyttelytiloihin toteutetut suurikokoiset rakenteet, joiden ansiosta tilallinen kokemus on hyvin fyysinen ja suoraan tunteisiin vaikuttava. Studiossa nähtävä Nostalgia on installaatio, joka koostuu kahdesta mittavasti projisoidusta animaatiosta sekä erillisistä rakenteellisista elementeistä. Animaatiot kuvaavat valtamerialuksen myrskyistä matkaa ja laivan vähitellen tapahtuvaa murtumista. Näyttelyn äänimaailma koostuu barokkisäveltäjä Alessando Scarlattin kuoroteoksesta ja kolme Niemelöiden sukupolvea yhdistävästä, Jaakko Niemelän siskonpojan säveltämästä ambient-musiikista.

Nostalgia kietoutuu Niemelän tuotannon keskeisiin teemoihin: suurten rakenteiden murtumiseen ja hajoamiseen, luopumiseen ja kaipaukseen, tuhoutumiseen, rappioon ja loppumiseen. Projektin ensimmäinen teos oli esillä Lönnströmin taidemuseossa Raumalla 2014. Tämän jälkeen projektia on esitelty Rauman merimuseossa ja Kunstplass galleriassa Oslossa 2017.

Jaakko Niemelä (s. 1959 Rauma) on työskennellyt kuvataiteilijana yli 30 vuotta laajentaen ilmaisuaan grafiikasta tila-, valo- ja videoteoksiin. Hän on opiskellut Aalto Yliopistossa valon arkkitehtuuria ja hyödyntää teoksissaan valaistussuunnittelijan ammattitaitoaan. Laajan kansainvälisen ja kotimaisen näyttelytoiminnan lisäksi Niemelä on toteuttanut useita julkisia teoksia ja toiminut kuraattorina. Hän työskentelee myös yhdessä vaimonsa kuvanveistäjä Helena Hietasen kanssa.

Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Koneen Säätiö ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

www.jaakkoniemela.com

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Turun taidemuseo
Aurakatu 26, 20100 Turku

(02) 262 7100

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

9/6/0 €

Erikoisnäyttelyiden aikana korotettu lipunhinta:
Imogen Cunnigham 7.6.-15.9.2019
liput 10/6/0 €

Emil Nolde 4.10.2019-5.1.2020
liput 12/6/0€

Maksutavat

Smartum-kulttuuriseteli, Virikeseteli, TYKY Kuntoseteli+ ja Museokortti.

  • facebook
  • twitter
  • instagram

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-19:00
Ke 11:00-19:00
To 11:00-19:00
Pe 11:00-19:00
La 11:00-17:00
Su 11:00-17:00

http://www.turuntaidemuseo.fi/aukioloajat_ja_liput/

Näyttelyn tekstit kielillä