Nelimarkka-museo, Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo

4.3.2017–4.6.2017 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

 Sisäänpääsy museokortilla
Näyttely

Kokoelma kätköistä

Näyttely esittelee vuonna 1943 perustetun Pohjalaisen taiteilijaliiton teoskokoelman ennennäkemättömässä laajuudessa. Esillä teoksia 1900-luvun alusta 1990-luvulle.

"Taiteen harjoittaminen ei siis ole leikittelyä, vaan vakavaa henkistä työtä, tietoa ja taitoa vaativaa vakavaa ammatinharjoitusta" julistettiin kirjeluonnoksessa Pohjalaisen taiteilijaliiton kannattajajäsenten hankintaa varten 1940-luvulla.

Lauseessa tuli määritellyksi vuonna 1943 perustetun Pohjalaisen taiteilijaliiton ydin. Liiton tehtävänä oli tehdä tunnetuksi pohjalaista kuvataidetta ja edistää taiteiden asemaa yleisesti järjestämällä näyttelyitä ja kursseja, välittämällä tietoa, sekä kartuttamalla omaa teoskokoelmaa.

Taidekokoelmaa ryhdyttiin kartuttamaan heti ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa syyskuussa 1943, jossa paikalla olivat muun muassa taidemaalarit Eero Nelimarkka ja Eemu Myntti sekä Helsingin Taidehallin intendentti, tohtori Bertel Hintze. Jokaisen taiteilijajäsenen tuli luovuttaa liitolle yksi teoksensa "kertakaikkisena jäsenmaksuna". Nykyään teoslahjoitusta ei edellytetä, mutta kokoelmaan on tullut muutamia lisäyksiä vielä 1990-luvulla.

Taiteellisesti reilu 80 teosta sisältävä kokoelma on mielenkiintoinen, sillä siinä on jäsenistön vanhemman polven ja myös vähemmän tunnettujen taiteilijoiden teoksia. Kokoelmassa näkyvät myös tavallisimmat taiteessa käytetyt tekniikat, pohjamateriaalit ja välineet. Kokoelman taiteilijoita ovat mm. Matti Annala, Oscar Bengts, Eva Bremer, Yngve Bäck, Frans Hiivanainen, Iivari Honkola, Lea Ignatius, Einari Junttila, Kaarlo Lamminheimo, Aini Lähdesmäki, Tanu Manninen, Nandor Mikola, Arvi Mäenpää, Eero Nelimarkka, Oiva Polari, Tellervo Töyry, Einari Uusikylä, Pentti Uusikylä ja Veikko Vionoja.

Kokoelman vaiheet ovat moninaiset ja se on ollut sijoitettuna eri tiloihin Vaasassa, Seinäjoella ja Lapualla. Vuonna 2016 kokoelma deponoitiin Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseoon Nelimarkka-museoon, jossa sijaitsee myös Pohjalaisen taiteilijaliiton arkisto. Näyttelyssä on esillä myös arkistomateriaalia liiton vaiheista.

Aiemmin kokoelma on ollut esillä 40- ja 50 -luvuilla Vaasassa, Pohjanmaan museossa 1980, Seinäjoen taidehallissa 1985 ja Nelimarkka-museossa 1994. Nyt nähtävä laaja katsaus kokoelmaan on ensimmäinen aluetaidemuseossa.

Näyttelyn on kuratoinut Pohjalaisen taiteilijaliiton varapuheenjohtaja Markku-Tapani Hakala.

Vuonna 1943 perustettu Pohjalainen Taiteilijaliitto on yksi ensimmäisistä alueellisista taiteilijoiden ammattijärjestöistä. Tällä hetkellä Pohjalaiseen taiteilijaliittoon kuuluu 111 taiteilijaa.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon yhteystiedot

Nelimarkka-museo, Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo
Pekkolantie 115, 62900 Alajärvi

(06) 557 2129

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

6/4/0 €

 • facebook
 • instagram

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-17:00
Ke 11:00-17:00
To 11:00-17:00
Pe 11:00-17:00
La 12:00-16:00
Su 12:00-17:00

Kohdetta lähellä olevat museot

 • Seinäjoen taidehalli
   
   

  Seinäjoen taidehalli

  Nykytaidetta, tapahtumia, elämyksiä Seinäjoen taidehallissa.

   
 • Serlachius-museo Gösta
   
   

  Serlachius-museo Gösta

  Puhuttelevaa nykytaidetta, Suomen kultakauden taidetta sekä vanhoja eurooppalaisia mestareita

   
 • Taidekeskus Honkahovi
   
   

  Taidekeskus Honkahovi

   
 • Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo, Törnävän museoalue
   
   

  Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo, Törnävän museoalue

   
 • Serlachius-museo Gustaf
   
   

  Serlachius-museo Gustaf

   
 • Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo, Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museo
   
   

  Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo, Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museo