Näin vierailet museossa turvallisesti: Turvallisesti museossa
 
Näyttely
 Sisäänpääsy museokortilla
 

Petri Ala-Maunus: [Maisema]maalauksen historia ja utopia

Pohjanmaan museo, Vaasa

  • 30.9.2020–31.1.2021

Taiteilija Petri Ala-Maunus (s. 1970) on tullut tunnetuksi suurikokoisista ja romanttisista maisemamaalauksistaan. Taiteilijan tuotanto osoittaa, miten paljon hän pystyy löytämään jo näennäisen loppuun kuluneesta aiheesta: maisemasta. Ensimmäisessä museaalisessa yksityisnäyttelyssään Ala-Maunus tuo esille uusinta tuotantoaan, ja luo dialogin vaasalaisen klassikkokokoelman kanssa.

 

Näyttely rakentuu vuoropuhelussa taidehistoriallisen maisemamaalauksen kanssa, mutta perustuu myös vuorovaikutukseen Hedmanin kokoelman kanssa. Lähtökohtana on nimiteos Maisemamaalauksen historia ja utopia, jonka taiteilija esitteli Suomen suurimmassa taidekilpailussa Ars Fennicassa. Teos on synteesi 14-metrisenä monumentaalisena maalauksena, jossa taiteilija toteuttaa maiseman ideaalia. Interventio kokoelmaan perustuu hänen maalaukseensa Vaara-Suomi, joka korvasi väliaikaisesti Ateneumissa Eero Järnefeltin maalauksen Kaski, Raatajat rahanalaiset (1893). Sama interventio kokoelmanäyttelyyn on uusi lähtökohta nykytaiteilijan yksityisnäyttelylle myös Vaasassa.

Toritaiteesta, Vartiotorni-lehdestä, Düsseldorfin ja Hudson-joen koulukunnista yhdenvertaisesti innoittunut taiteilija käsittelee klassista maalaustaidetta kuin kollaasia – yhteen liitetyin elementein. Petri Ala-Maunus uppoutuu maisemamaalauksillaan Hedmanin kokoelmaan Pohjanmaan museossa. Yhtäältä osa teoksista tuodaan jättiläismäisen teoksen kanssa dialogiin vaihtuvien näyttelyiden tilaan, toisaalta nykytaide sulautuu osaksi historiallista Hedmanin kerrosta. Näyttelyn ajallisuus rakentuu teosten ikääntymiseen, joka on usein konservaattoreiden huolena – mitä Ala-Maunus puolestaan tavoittelee.

Helsingissä työskentelevä Ala-Maunus on pohjalaissyntyinen, kotoisin Kuortaneelta. Taiteilijan omintakeinen maalaustapa on yhdistelmä banaalia auringonlaskua käsitteellisin keinoin, hänen tutkimuksensa maalaustaiteen ja erityisesti maiseman konseptiin on etsinyt epäkonventionaalisia ratkaisuja kuten liekinmuotoinen maisema tai pohjalaisittain helavyön salmiakkimuoto. Ala-Maunus on tinkimätön taiteessaan, ja samalla yleisön suursuosikki. Ars Fennican 2019 yleisö äänesti hänet näyttelyn parhaaksi taiteilijaksi.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon yhteystiedot

Pohjanmaan museo
Museokatu 3, 65100 Vaasa / Museigatan 2, 65100 Vasa

(06) 325 3800

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

9/6/0 €

Maksutavat

käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 10:00-17:00
Ke 10:00-17:00
To 10:00-17:00
Pe 10:00-17:00
La 10:00-17:00
Su 10:00-17:00

Näyttelyn tekstit kielillä