Museokortti etsii seikkailijoita
 

Suomen käsityön museo

6.4.2018–11.11.2018 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

 Sisäänpääsy museokortilla
Näyttely

Tukkilaisromantiikkaa ja minimittaa

Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmiin lahjoitettuja kansallispukuja

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Suomen kansallispukukeskukselle lahjoitetuista puvuista koostuva näyttely Suomen käsityön museon Kujalla kertoo omaa tarinaansa kansallispukujen muutoksista menneinä vuosina. Helmojen pituudet ja runsaudet, materiaalit ja mittasuhteet ovat vaihdelleet niin käyttäjien kuin vuosikymmentenkin välillä. Kukin puku on oman aikakautensa tuote, jossa näkyy tekijän oma kädenjälki.

Näyttelyssä on muutama Kansallispukukeskuksen kokoelmiin lahjoitettu kansallispuku eri vuosikymmeniltä. Näyttelyssä olevat puvut, Ylä-Savon pukua lukuun ottamatta, eroavat paljon tämän päivän kansallispuvuista. Esimerkiksi käyttäjät ovat lähes aina olleet kooltaan pienempiä ja puvut lyhyempiä. Tämän päivän kansallispukuihin on tullut pukututkimuksen myötä kansannaisen pukeutumisen mukaisesti lisää runsautta ja materiaalit, mittasuhteet ja kaavoitus noudattavat kansanomaisia esikuviaan. Kaikki esillä olevat kansallispuvut ovat itsessään arvokkaita. Oman aikakautensa tuotteina ne kertovat tarinaa tekijästään ja käyttäjästään sekä ajan muodista ja sen vaikutuksista kansallispukuihin.

Näyttelyn puvuilla on rikas historia ja ne tulevat eri puolilta Suomea. Kangasalalaisilta sisaruksilta saadut kansallispuvut on ostettu Tampereella toimineesta Onervan käsityöliikkeestä vuosina 1937-1944. Tukkilaisromantiikkaa henkivän Pietarsaaren kansallispuvun on valmistanut puvun lahjoittajan äiti vuonna 1897 ja puku on esiintynyt jopa Suomi-Filmissä Koskenkylän laulu vuonna 1947. Kirvun kansallispuku vuodelta 1954 kuuluu Vuorelman valmistamiin pukuihin ja on todella tarkka kopio Alli Tourin akvarellista kyseisestä puvusta. Näyttelyssä esillä oleva Tuuterin kansallispuku on valmistettu 1900-luvun alussa ja sen kirjailu eroaa suuresti alkuperäisestä kansallispukumallista. Puvun rekkoon on kirjailtu isokokoinen perinteinen onnen symboli hakaristi, svastika eli karjalaisittain ”vääräpää”, joka on ollut yleinen kuvio karjalaisessa kirjontaperinteessä. 1960-70 -lukujen minimittaa edustaa Orimattilan kansallispuvun hame. Näyttelyssä esillä oleva Ylä-Savon puku on kuulunut alun perin presidentinpuoliso Eeva Ahtisaarelle ja Sääksmäen puku Pauligin ensimmäiselle Paula-tytölle, Sinikka Kekille.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon yhteystiedot

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä

(014) 266 4370

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

6/3/0 €

Maksutavat

visa, mastercard, museokortti, Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli ja -saldokortti, Sportti&KulttuuriPassi, Tyky-kuntoseteli sekä Ticket Mind&Body ja Ticket Duo -kortti.

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00

Perjantaisin vapaa sisäänpääsy. Kesäkautena 1.6.-31.8. avoinna ti-pe ja su klo 11-18, la klo 11-16. Poikkeuksia avoinnaolossa juhlapyhien aikaan. Lisätiedot aukioloista osoitteessa: www.craftmuseum.fi/aukiolo.htm#poikkeavat_aukioloajat

Kohdetta lähellä olevat museot

 • Keski-Suomen museo
   
   

  Keski-Suomen museo

   
 • Saarijärven museo
   
   

  Saarijärven museo

   
 • Pienmäen talomuseo
   
   

  Pienmäen talomuseo

   
 • Suomen Ilmavoimamuseo
   
   

  Suomen Ilmavoimamuseo

  Suomalaisen sotilasilmailun kehitystä ja historiaa sen alusta nykyaikaan.

   
 • Äänekosken taidemuseo
   
   

  Äänekosken taidemuseo

  Tutustu paikallisen kulttuuripersoonan, opettaja Toivo Parantaisen taidekokoelmaan sekä keskisuomalaisen...

   
 • Saarijärven museo, Säätyläiskotimuseo
   
   

  Saarijärven museo, Säätyläiskotimuseo

   
 • Säynätsalon kunnantalo
   
   

  Säynätsalon kunnantalo