Suomen käsityön museo

16.12.2017–15.4.2018 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

 Sisäänpääsy museokortilla
Näyttely

Sointuja sikarilaatikoista

Näyttely esittelee jyväskyläläisen Tommi Kuokkasen sikarilaatikkokitaroita, jotka on valmistettu nimensä mukaisesti erilaisista sikarilaatikoista ja muista kierrätysmateriaaleista.

Kuokkasen ensimmäinen kitara syntyi internetissä nähtyjen kuvien innoittamana 2011. Sikarilaatikkokitaroita on valmistettu jo 1800-luvun puolivälissä Pohjois-Amerikassa korvikkeena aidoille ja kalliille kielisoittimille. Nykyään sikarilaatikkokitaroiden ainutlaatuinen, raaka ääni viehättää monia soittajia, jotka etsivät musiikkiinsa alkuperäisiä blues-sävyjä menneisyydestä. Sikarilaatikkokitarat liittyvät myös tämän päivän itse tekemisen kulttuuriin. Soittimet ovat edullisia ja nopeita rakentaa ja usein niiden avulla harjoitellaan soitinrakennusta. Kitaroita tulee näyttelyyn yli 20, joiden uniikkeja ääniä pääsee kuulemaan nauhalta. Lisäksi yhtä kitaraa pääsee itse soittamaan näyttelyssä.

Sikarilaatikkokitara on Yhdysvalloista kotoisin oleva, alkukantainen kielisoitin, jonka kaikukoppana käytetään tyhjää sikarilaatikkoa. Varhaisimmissa soittimissa oli yksi tai kaksi kieltä; nykymalleissa on yleensä kolme tai enemmän. Kitaran kaulana on usein toiminut harjanvarren pätkä tai pieni puukappale, josta kielet on kiinnitetty sikarilaatikkoon.

Sikarilaatikkosoittimien juuret ulottuvat 1800-luvun puoliväliin, jolloin sikaritehtailijat alkoivat valmistaa pienempiä myyntipakkauksia suurten, laiva- ja vankkurikuljetuksiin suunniteltujen laatikoiden ja tynnyreiden sijaan. Pienempi pakkauskoko edisti jälleenmyyntiä ja pian sikarilaatikot olivat yleinen näky korttipelipöydissä ja saluunoissa ympäri Amerikan länttä. Plantaaseilla työskennelleellä tummaihoisella väestöllä ei ollut varaa ostettuihin soittimiin, joten he rakensivat niitä itse hylätyistä sikarilaatikoista, katkenneista luudanvarsista, naruista ja langoista.

Jyväskyläläinen Tommi Kuokkanen (s. 1977) on ammatiltaan lukkoseppä. Nuorena hän kokeili kitaran soittoa, mutta ei itse ollut täysin tyytyväinen taitoihinsa. Varttuneempana Kuokkanen tutustui bluesiin ja varsinkin slide-soitanta oli hänelle mieleen. Internetissä hän näki kuvia sikarilaatikkokitaroista ja arveli osaavansa valmistaa sellaisen itsekin. Ensimmäinen sikarilaatikkokitara valmistui vuonna 2011 metallista kaverin autotallissa, seuraava puusta keittiön pöydän äärellä. Nykyisin kitarat valmistuvat omassa, autotalliin rakennetussa pajassa.

Kuokkanen on myös myynyt kitaroita ammattimuusikoille Suomen lisäksi Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Italiaan.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon yhteystiedot

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä

(014) 266 4370

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

6/3/0 €

Maksutavat

visa, mastercard, museokortti, Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli ja -saldokortti, Sportti&KulttuuriPassi, Tyky-kuntoseteli sekä Ticket Mind&Body ja Ticket Duo -kortti.

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00

Perjantaisin vapaa sisäänpääsy. Kesäkautena 1.6.-31.8. avoinna ti-pe ja su klo 11-18, la klo 11-16. Poikkeuksia avoinnaolossa juhlapyhien aikaan. Lisätiedot aukioloista osoitteessa: www.craftmuseum.fi/aukiolo.htm#poikkeavat_aukioloajat

Näyttelyn tekstit kielillä

Kohdetta lähellä olevat museot

 • Säynätsalon kunnantalo
   
   

  Säynätsalon kunnantalo

   
 • Saarijärven museo, Säätyläiskotimuseo
   
   

  Saarijärven museo, Säätyläiskotimuseo

   
 • Pienmäen talomuseo
   
   

  Pienmäen talomuseo

   
 • Saarijärven museo
   
   

  Saarijärven museo

   
 • Äänekosken taidemuseo
   
   

  Äänekosken taidemuseo

  Tutustu paikallisen kulttuuripersoonan, opettaja Toivo Parantaisen taidekokoelmaan sekä keskisuomalaisen...

   
 • Keski-Suomen museo
   
   

  Keski-Suomen museo

   
 • Suomen Ilmavoimamuseo
   
   

  Suomen Ilmavoimamuseo

  Suomalaisen sotilasilmailun kehitystä ja historiaa sen alusta nykyaikaan.