Museo
Sisäänpääsy Museokortilla
 

Nurmijärvi-Taiteen Museo

Aleksis Kiven tie 14,
01900 Nurmijärvi

Silmäyksiä Nurmijärven historiaan monesta näkökulmasta. Esillä taidetta, kulttuurihistoriaa, taide-esineitä ja sotahistoriaa.

 

Museoon on tallennettu nurmijärveläistä taidetta, kulttuuriperintöä, taide-esineistöä ja sotahistoriaa. Esillä on Vilho Askolan, Laura Järvisen ja Juhani Nuoton taideteoksia. Museo esittelee myös laajalti 1970-80-luvun maailman tunnetuimpiin keramiikkapajoihin kuuluvan Savitorpan esineistöä (astioita, valaisimia, huonekaluja). Aleksis Kiven kokoelmaa esittelevässä osassa on yli 300 nidettä Kiven tuotantoa eri kielillä. Sota-ajan osasto esittelee sotamuistoja ja esineitä, puhdetöitä ja kirjallisuutta. Uusimpana kokoelmassa esitellään vuonna 1899 Nurmijärvelle perustettua Suomen ensimmäistä lääketehdasta ja sen perustajaa Albin Koposta.

Museon tarina

Veljekset Juhani ja Matti Rintala ovat keränneet useiden vuosikymmenten ajan nurmijärveläistä taidetta ja kulttuuriesineistöä. Jossain vaiheessa he yllättyivät kertyneestä tavaramäärästä ja heille syntyi ajatus antaa muidenkin nauttia näistä taideaarteista. Veljekset päättivät perustaa yksityisen museonsa kesällä 2007 heidän jo oltua eläkkeellä muutaman vuoden ajan.
Vanhan perinteen ja esineistön tallentaminen on tullut veljeksille kodin perintönä. Pohjanmaan Kauhajoella sijaitsevassa kotitalossa oli ollut tapana laittaa vanhat ja kauniit käytöesineet huolellisesti talteen, vaikka niitä ei enää arkiaskareissa käytettykään. Tällä tavalla on maassamme muutenkin säilynyt erilaista esineaarteistoa kertoen nykypäivän ihmisille menneiden aikojen töistä, työmenetelmistä ja tapahtumista. Monet aivan tavallisistakin käyttöesineistä esittelevät erinomaisia käden taitoja ja taiteellisuutta.
Matti Rintala muutti Nurmijärvelle vuonna 1963 ja Juhani 1971. Veljekset löysivät aikoinaan myös elämänkumppaninsa Nurmijärveltä. He työskentelivät tahoillaan niin kirjapainossa kuin huonekalualalla, myös yhteistä yritystoimintaa heillä on ollut vuosien varrella. Nurmijärveläinen taide on aina kiinnostanut heitä ja pelkästään Savitorpan esineistä on vuosien varrella kertynyt jo yhden näyttelyn verran. Yhdessä perustettu museo kokoaa oikeastaan kaiken eletyn elämän yhteen. Siinä yhdistyvät niin kodin perintö kuin rakas keräilyharrastuskin.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Nurmijärvi-Taiteen Museo
Aleksis Kiven tie 14, 01900 Nurmijärvi

0400 398 239

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Nurmijärvi-Taiteen Museo, Aleksis Kiven tie 14, 01900 Nurmijärvi


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

3/0 €

Maksutavat

käteinen, ei korttimaksuja

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke Suljettu
To Suljettu
Pe Suljettu
La Suljettu
Su Suljettu

Museo on avoinna sopimuksesta. Soita 0400-398239/Juhani Rintala. Näyttelyiden aikana erityisaukioloajat, mm. Valokuvanäyttely 24.9. - 16.10.2022

Opastus

Opastus tilauksesta, 20 €/ryhmä, 0400 - 398 239. Koululaisryhmille ilmainen, 0400 - 398 239.