TAKAISIN

 
Museo
Sisäänpääsy museokortilla

Palsa-museo

Taiteilija Kalervo Palsan (1947-1987) kotimökki ja Getsemane-ateljee Kittilän keskustassa.

Taiteilija Kalervo Palsa asui ja työskenteli tässä pihapiirissä, tuolloin Kittilän Narikaksi kutsutulla köyhän ja syrjäytyneen väen asuinalueella. Ateljeessa taiteilijan tekemät seinämaalaukset.

Museoon kuuluvat Kalervo Palsan (1947-1987) kotimökki ja ateljee. Taiteilijan isä Hugo Palsa osti Hyrynkankaan nimellä tunnetun pienen tilan vuonna 1946 ja se on yksi harvoja nykypäivään asti säilyneitä Lapin sodan tuhoilta säästyneitä rakennuksia Kittilän kirkonkylällä.

Kalervo Palsa asui mökissä vanhempiensa ja kolmen veljensä kanssa. Äiti Hilja Kenttälä ansaitsi perheelle lisätuloja myymällä viinaa ja majoittamalla työn perässä liikkuvia miehiä. Pihapiiriin rakennetusta makasiinista tuli jo nuorella iällä Kalervo Palsalle tärkeä paikka, jossa hän sai rauhassa kirjoittaa päiväkirjaansa ja maalata. Hän nimesi karun ateljeensa Pilvilinnaksi ja Getsemaneksi. Elämänsä viimeiset vuodet Palsa asui yksin äitinsä ja veljensä kuoltua ennen kuin itse sairastui keuhkokuumeeseen ja kuoli ateljeessaan 4.10.1987.

Kittilän keskustassa sijaitseva Palsa-museo avattiin 6.6.2013. Kotitalo oli asumattomana taiteilijan kuolemasta saakka ja se oli ehtinyt mennä huonoon kuntoon. Kauko Sorjosen säätiö hankki Palsan rakennukset ja irtaimiston omistukseensa vuonna 2011 ja seuraavana vuonna suoritettiin restaurointyöt. Töiden yhteydessä konservoitiin myös Getsemane-ateljeen seinillä olevat maalaukset.

Museo on avoinna kesäisin kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Museon yhteystiedot

Palsa-museo
Kivitie 14 B, Kittilä

016 65 4480

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

5/2,50 €, Museokortti-museo

Maksutavat

Käteinen.

  • facebook

Aukioloajat

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti valtion ja kuntien museot ovat suljettuina 1.6. saakka. Yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden suositellaan toimivan samoin.