Museo
Sisäänpääsy Museokortilla
 

Pietarsaaren Laivapiha - Vega & Jacobstads Wapen

Gamlahamnvägen 19,
68600 Jakobstad

Pietarsaaren Vanhasta satamasta löydät kesäisin sotakorvauskuunari Vegan ja 1700-luvun tyylin kaljaasi Jacobstad Wapenin.

 

Pietarsaaressa on yli 450 vuotta vanhat ja edelleen jatkuvat laivanrakennusperinteet. Pietarsaaren Laivapihassa voi tutustua laivanrakennustaitoon ja telakkatoimintaan vierailemalla sotakorvauskuunari Vegassa ja kaljaasi Jacobstads Wapenissa. Kaikkiin pääsylippuihin kuuluu opastus. Laivapiha sijaitsevat Vanhassa satamassa noin kilometrin päässä Pietarsaaren keskustasta. Alueella sijaitsi satama 1800-luvun puoleenväliin saakka, jolloin vilkkaan merenkulun johdosta se kuhisi toimintaa. Nykyään kaunis alue on suosittu virkistäytymispaikka. Voit nautiskella museovieralun yhteydessä hiekkarannalla, kauniissa metsässä ja huvivenesatamassa, jonka punaiset venevajat huokuvat historiaa.

JAKOBSTADS WAPEN

Kun alkuperäinen kaljaasi Jacobstads Wapen laskettiin vesille 1767 Pietarsaaressa, se oli yksi yli tuhannesta purjealuksesta, jotka vuosisatojen aikana rakennettiin täällä ja lähetettiin maailman merille. Jacobstads Wapen oli ensimmäinen pietarsaarelainen laiva, joka purjehti ulkomaille 1765 jälkeen, kun saimme purjehdusvapauden.

SOTAKORVAUSALUS VEGA

Sotakorvausalus Vega on kolmimastoinen, puusta rakennettu kuunari. Se toimitettiin Neuvostoliittoon 1952 osana Suomen maksettavaksi määrätyistä raskaista sotakorvauksista. Sotakorvausten maksaminen oli yksi rauhansopimuksen solmimisen ehdoista. Vega poistettiin käytöstä 1979 ja nostettiin telakalle 1986. Eesti Meremuseumin tarkoituksena oli kunnostaa se, mutta työ ei koskaan päässyt kunnolla käyntiin. Kuunari oli huonosti suojattu ja alkoi rapistua.

Tiedustelujen ja Eesti Meremuseumin kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen Pietarsaaren Vanha Satama Oy päätti perustaa Vega-säätiön, joka rekisteröitiin 3. kesäkuutta 1996. Vega-säätiön tarkoituksena on kunnostaa Vega museaalisena, kotimaista puuta hyödyntäneenä ja oman aikansa laivanrakennustaitoa ja -tekniikka sekä purjehdustaitoa edustavana tutkimuskohteena. Vegaa kunnostetaan jatkuvasti ja se on esillä yleisölle kesäisin Laivapihan ollessa avoinna sekä muina aikoina sopimuksen mukaan.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Osana kulttuurikierrosta

Museon yhteystiedot

Pietarsaaren Laivapiha - Vega & Jacobstads Wapen
Gamlahamnvägen 19, 68600 Jakobstad

+358 41 728 2179

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Pietarsaaren Laivapiha - Vega & Jacobstads Wapen, Gamlahamnvägen 19, 68600 Jakobstad


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

7/3/0 €

Maksutavat

Käteinen ja kortit

Aukioloajat

Ma 11:00-16:00
Ti 11:00-16:00
Ke 11:00-16:00
To 11:00-16:00
Pe 11:00-16:00
La Suljettu
Su Suljettu

Laivapiha on auki kesä- ja heinäkuussa. Muina aikoina sopimuksen mukaan tai tapahtumien aikana.

Palvelut

Opastus

Opastus kuuluu aina hintaan