Museo
Sisäänpääsy Museokortilla
 

Lottamuseo

Rantatie 39,
04310 Tuusula

Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa.

 

Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö.

Vuonna 2021 Lottajärjestön perustamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta. Lottamuseon Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta näyttely on sadan vuoden aikamatka täynnä mielenkiintoisia tarinoita, kiinnostavia yksityiskohtia ja vivahteikkaita elämänkohtaloita. Näyttelyyn on valittu museon ainutlaatuisista kokoelmista kiehtovimmat valokuvat, ennen julkaisematonta arkistoaineistoa ja lottien henkilökohtaista esineistöä. Näyttelyn keskiöön nousee suomalaisten naisten vapaaehtoinen työ, joka linkittyy kiinteäksi osaksi kansakuntamme kehitystarinaa. Juuri itsenäistyneessä Suomessa lottajärjestö mahdollisti jäsentensä aikaisempaa vahvemman yhteiskunnallisen osallistumisen.

Erikoisnäyttelyt: Oikea Lotta? – Lottakuvia 100 vuotta
Erikoisnäyttely esittelee lotta-aiheista kuvaa, esineistöä ja lottiin liitettyjä mielikuvia vuodesta 1921 tähän päivään. Näyttely käsittelee monipuolisen materiaalin kautta lottaihannetta, lotista luotuja kiiltokuvia ja irvikuvia sekä lottien itseymmärrystä.

Lottamuseon uudessa ulkonäyttelyssä Lottatupa – koti sodan keskellä kurkistetaan jatkosodan aikaisiin lottakanttiineihin. Näyttely esittelee muonitus- ja kanttiinilottien työtä rintamalinjojen läheisyydessä lottien omien muistelmien kautta.

Lisäksi museon puutarhan mielenkiintoisiin kohteisiin on mahdollista tutustua omatoimisesti QR-koodien avulla. Lapsille myös kuvasuunnistusta museon pihalla.

Lottamuseo sijaitsee Tuusulan Rantatien kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa maisemissa Syvärannan tilalla. Syvärannan vanha päärakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1947. Suomen Naisten Huoltosäätiö (nyk. Lotta Svärd Säätiö) rakennutti vanhan huvilan paikalle vuonna 1995 uudisrakennuksen, jossa Lottamuseo toimii.

Lottamuseo on tunnettu aktiivisesta näyttelytoiminnastaan, laadukkaista palvelutuotteistaan ja monipuolisesta tapahtumatuotannostaan. Lottamuseo ja museokahvila Lottakanttiini palvelevat asiakkaitaan ympäri vuoden. Museomyymälä Lottapuodin logotuotteita voi ostaa joko museovierailun yhteydessä tai Lottapuodin verkkokaupasta.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Lottamuseo
Rantatie 39, 04310 Tuusula

(09) 274 1077, 044 756 5123

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Lottamuseo, Rantatie 39, 04310 Tuusula


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

10/7 €

Maksutavat

Sisäänpääsymaksun voi suorittaa myös Museokortilla, Ticket Mind&Body -kortilla, Smartum kulttuurisetelillä/mobiili tai Edenred virikesetelillä/mobiili tai e-Passin kulttuuriedulla.

Aukioloajat

Ma 10:00-20:00
Ti 10:00-20:00
Ke 10:00-20:00
To 10:00-20:00
Pe 10:00-20:00
La 10:00-20:00
Su 10:00-20:00

Terveysturvallisuuden takaamiseksi kehotamme asiakkaita käyttämään kasvomaskiaja välttämään kontaktia muihin asiakkaisiin ja noudattamaan huolellista käsihygieniaa.

Opastus

Museo-opastus

Lottamuseon päänäyttelyn Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta mielenkiintoisimmat tarinat ja vaikuttavimmat esineet Lottamuseon oppaan esittelemänä. Kierroksella kuljetaan maanpuolustusperheen kodista, lottailtamiin, kuullaan suurmuonituksista sekä lottien liiketoiminnasta. Opaskierros avaa museokävijälle lottien vapaaehtoisen työn merkityksen ja roolin suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa.

---------------------

Pikaopastus

Nopea katsaus lottien vapaaehtoisen työn merkitykseen ja lottajärjestön merkittävään rooliin Suomen historian käännekohdissa. Intensiiviopastus Lottamuseon oppaan johdolla pidetään museon ala-aulassa ja se soveltuu myös suurelle ryhmälle.

---------------------

Lotta Svärd verkko-opastus

Sadan vuoden aikamatka lottien historiaan omalta kotisohvalta Lottamuseon asiantuntevan oppaan johdolla! Verkko-opastuksen aikana ei kierretä itse näyttelyssä, vaan näyttelyyn tutustutaan laadukkaasti tuotetulla kuva-aineistolla. Opastuksen aikana on mahdollista esittää oppaalle kysymyksiä ja keskustella ryhmän kanssa.

---------------------

Ulkoilmaopastus – Lotta Svärd ja Syväranta

Lottta Svärd ja Syväranta -opastus tutustuttaa museokävijän Lottajärjestön historiaan. Miksi lottajärjestö perustettiin ja lopulta lakkautettiin? Millaista oli lottien tekemä työ? Miten lottia koulutettiin? Kierros kulkee ulkotiloissa Lottamuseota ympäröivän Syvärannan, entisen lottaopiston tontilla sekä Ruotsin majan rannalla. Samalla tutustutaan myös tuusulalaisen huvilaelämän historiaan pihakohteiden kautta. Säävaraus.

---------------------

Rakkauden rakentama Maja: Ruotsin Maja – muisto Suomen ja Ruotsin Lottien ystävyydestä

Opastuksella museokävijät pääsevät tutustumaan harvoin yleisölle auki olevaan Ruotsin Majaan. Tuusulanjärven rannalla sijaitseva Ruotsin Maja lahjoitettiin Suomen lotille lepokodiksi 1940-luvulla ja sitä on käytetty tähän tarkoitukseen aina tähän päivään saakka. Opastuksella kerrotaan lepokodin eri vaiheista ja paljastetaan myös kuinka vuoden 1940 peruuntuneet olympialaiset liittyvät Ruotsin Majan historiaan.


Lisätietoa opastuksista löytyy verkkosivuiltamme https:/­/­www.lottamuseo.fi

Lisätietoa ja ryhmävaraukset info@lottamuseo.fi tai p. 09 274 1077