Museo
Sisäänpääsy Museokortilla
 

Sairaalamuseo

Björkenheimin puistotie 2,
T/D -rakennus

Sairaalamuseo Seinäjoen Piirillä, Törnävän historiallisen mielisairaalan alueella. Museossa esitellään eteläpohjalaisen terveydenhuollon historiaa ja osa-alueita psykiatriasta somatiikkaan sekä Härmän sairaalan toimintaa.

 

Sairaalamuseo sijaitsee Seinäjoen Piirillä, Törnävän historiallisen mielisairaalan alueella. Museo toimii arkkitehti Axel Mörnen suunnittelemassa talossa, joka valmistui alun perin epileptikkojen hoitolaitoskäyttöön vuonna 1928. Puistomainen piirin alue rakennuksineen on säilynyt hyvin alkuperäisenä.

Sairaalamuseossa esitellään eteläpohjalaisen terveydenhuollon historiaa ja osa-alueita psykiatriasta somatiikkaan sekä Härmän sairaalan toimintaa. Museolla on laajat tilat ja monipuoliset kokoelmat. Noin 40 näyttelyhuoneessa kerrotaan muun muassa eteläpohjalaisista sairaaloista, sairaanhoidon historiasta, lastensairauksien hoidosta, kirurgiasta, neurologiasta, sotasairaaloiden toiminnasta ja voitetuista sairauksista.

Törnävän sairaala-alueella on pitkään myös asuttu. 1960-luvulle saakka sairaala muodosti osittain suljetun yhteisön, jossa potilaat, hoitajat, palveluskunta ja virkamiehet asuivat yhdessä. Myös tämän lähes omavaraisen yhteisön elämää esitellään Sairaalamuseossa.

Sairaalamuseo perustettiin vuonna 2004. Vuosina 2004–2021 museota ylläpiti Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistys keräten aineistoa, tallettaen tietoa ja järjestäen opastuksia. Vuoden 2022 alusta Sairaalamuseo on ollut osa Seinäjoen museoita.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Sairaalamuseo
Björkenheimin puistotie 2, T/D -rakennus

044 754 1651

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

6/4/0 €. Keskiviikkoisin vapaa pääsy.

Maksutavat

Käteinen, pankkikortti, luottokortti

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke Suljettu
To Suljettu
Pe Suljettu
La Suljettu
Su Suljettu

Avoinna joka kuukauden 3. keskiviikko. Vapaa pääsy