Nähtävyys
 

Lemböten kappeli

Lemböten kappeli
Kapellstigen 14-104 ,
22610 Lemland

Lemböten keskiaikaisen kirkon raunioiden paikalla on arveltu olleen merenkulkijakappeli jo 1100-luvulla. Historiallinen kohde kätkee sisälleen monta mielenkiintoista löytöä.

 
"Ahvenanmaan halki ovat kautta aikain kulkeneet idän tärkeät merireitit, joista voisi mainita esimerkiksi viikinkien idäntien ja maailman vaarallisimman vanhan postitien Ruotsista Suomeen.

Tärkeät reitin ovatkin synnyttäneet Ahvenanmaan rannikolle merenkulkijoille tärkeitä levahdyspaikkoja. Lemböten keskiaikainen satama on eräs sellainen. Sen varhaisimmat merkinnät ulottuvat 1200-luvun jälkipuoliskolle, mutta sen historia voitaisiin kirjoittaa jopa rautakauden lopulle 1100-luvulle, jolloin viikinkien tiedettiin purjehtineen itään.

Lemböten sataman luonne oli alunperin maallinen. Paikalla kenties tehtiin pientä vaihtokauppaa ja odoteltiin parempaa säätä matkan jatkamiseen.

Aluksi paikalla sijaitsi vaatimaton puurakenteinen kappeli, jossa merenkävijät saattoivat levätä, rukoilla ja kenties uhrata kolikon onnellisen matkan hyväksi. Mitään selkeitä merkkejä puukappelista ei alueelle ole jäänyt, mutta paikalta löydetyt varhaisimmat rahalöydökset ovat lyöty Götanmaalla 1200-luvun alkupuolella, joten voidaan arvella ensimmäisen kappelin nousseen alueelle 1100-luvun lopulla.

On myös sanottu, että Lemböten kappelinrauniot ovat Ahvenanmaan vanhin rakennusjäänne. Alueella väitetään myös sijainneen uhrilähteen, kenties se on myös yksi osasyistä miksi kappelin paikka on suotuisan satamapaikan lisäksi valikoitunut juuri tuonne?"

Teksti ja kuva: Leino/Retkipaikka.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Yhteystiedot

Lemböten kappeli
Kapellstigen 14-104 ,
22610 Lemland

Kotisivut

Aukioloajat

Kerro tästä myös ystävillesi!