JOULUTARJOUS: Museokortteihin kuukausi kaupan plle (12 kk + 1 kk)
Anna lahjaksi >

7. Poikkeusolosuhteet ja turvalliset museovierailut

7.1. Onko museossa turvallista vierailla epidemiatilanteessa?


Museotilat ovat avaria, ja niissä vierailevien asiakkaiden on mahdollista noudattaa kaikkia THL:n turvallisuusohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Museot työskentelevät aktiivisesti turvallisten museokäyntien varmistamiseksi. Museokortti-sovellus on hygieeninen pääsylippu ilman fyysistä kontaktia.

Museokäynnit ovat eräitä turvallisimmista kulttuuriharrastuksista. Texasin lääketieteellinen yhdistys on luokitellut koronavirustartuntariskin mukaisesti arjen tapahtumia erilaisiin riskiluokkiin, joka ovat: korkea, keskimääräistä korkeampi, keskitaso, keskimääräistä matalampi ja matala riskiluokka.

Tutkimuksen mukaan matalaan riskiluokkaan sijoittuu esimerkiksi postin avaaminen ja telttailu. Museovierailut puolestaan luokitellaan keskimääräistä matalamman riskiluokan tapahtumiin samaan tapaan kuin muiden kanssa ulkona kävely tai ruokakaupassa käyminen.

Avarat museotilat mahdollistavat turvavälien pitämisen. Museoissa työskennellään myös aktiivisesti monipuolisin toimenpitein museokäyntien turvallisuuden varmistamiseksi. Toimenpiteet kohdistuvat erityisesti siisteyden ja hygienian tehostamiseen sekä turvavälien ylläpitämiseen.

Tartuntoja ehkäistään välttämällä lähikontakteja muihin ihmisiin ja käyttämällä kasvomaskia etenkin tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Museokävijänä suojelet itseäsi ja muita parhaiten noudattamalla ohjeistuksia. Otathan muut huomioon museokäynnilläsi: vieraile museoissa vain terveenä, pidä muihin riittävä etäisyys ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.

Ohjeita museovierailuun:

  • Pidä 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
  • Käytä kasvomaskia erityisesti ruuhkaisissa sisätiloissa.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Älä kättele.
  • Jos sinulla on hengitystieoireita, estä tartuntojen leviämistä pysymällä kotona. Huolehdi yskimishygieniasta.
  • Vältä käteistä ja suosi korttimaksua. Voit myös liittää Museokorttisi uuteen Museokortti-mobiilisovellukseemme, jolloin käynti maksetaan lukemalla museon lipputiskillä oleva QR-koodi ja näyttämällä vahvistusviesti asiakaspalvelijalle puhelimesi näytöltä. Digitaalisen Museokortin käyttö on hygieenista eikä edellytä fyysistä kontaktia. Lataa Museokortti-sovellus >

7.2. Pitäisikö museokäynnillä käyttää kasvomaskia?


THL suosittelee käyttämään kasvomaskia erityisesti ruuhkaisissa sisätiloissa. Ajantasaisen tiedon THL:n maskisuosituksista löydät täältä.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön sekä niiden päätymistä omiin hengityselimiin. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Museokäynnit ovat kaikille miellyttävämpiä, jos mahdollisimman monet käyttävät kasvomaskia ja näin luovat yhteistä turvallisuutta. Museokohteet voivat omilla päätöksillään edellyttää kasvomaskin käyttöä tiloissaan.

Museokortti kannustaa noudattamaan viranomaisten suosituksia. Pidetään toisistamme huolta.

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp