Basaarien kätköistä 9.1.–18.4.2021
The Craft Museum of Finland, Jyväskylä
- 9.1.2021–18.4.2021
Paimentolaistekstiilien kauneutta ja symboliikkaa Basaarien kätköistä -näyttelyssä Marokosta Tiibetiin.
Basaarien kätköistä -näyttely Suomen käsityön museossa 9.1.–18.4.2021 esittelee perinnetekstiilejä ja -koruja Marokosta Tiibetiin keräilijä Tuomas Sopasen kokoelmista. Paimentolaisuus ja perinteet näyttäytyvät selkeinä näissä käyttötekstiileissä ja koristuksissa.
Ihminen rakastaa kauneutta ympärillään ja omaa elinympäristöä pyritään kaunistamaan, oli elinolosuhteen millaiset tahansa. Sopasta kiehtoo kelimeissä osittain samat asiat kuin vanhoissa kansanomaisissa ryijyissä. Ne ovat olleet pääosin käyttöesineitä, kuten suomalaiset ryijytkin. Liikkuvasta elämäntavastaan tunnetut paimentolaisetkin pyrkivät luomaan ympärilleen viihtyisyyttä ja kauneutta siihen sopivien keinojen avulla. Pitkienkin matkojen kulkeminen eläinlaumojen mukana, vaikutti suuresti siihen, mitä voi kuljettaa mukana. Paimentolaisnaiset kehittivätkin ohuen, monikäyttöisen ja nukattoman mattotyypin, kelimin, jonka kauneudesta ei kuitenkaan tingitty, sillä kelimit ihastuttavat väriloistollaan ja kuvioinneillaan.
Samanlaisella tekniikalla tehtyjä tekstiilejä on tehty ja tehdään lähes kaikkialla maailmassa, mutta kelimeiksi sanotaan lähinnä islamilaisen kulttuurin vaikutusalueella tehtyjä, nukattomia mattoja tai mattomaisia tekstiilejä. Kelimejä on kudottu erityisesti Turkissa, Iranissa ja Kaukasuksen valtioissa, mutta myös
Keski-Aasiassa sekä Pohjois-Afrikan arabivaltioissa, erityisesti Marokossa ja Tunisiassa. Myös Romaniassa on kudottu kelimejä, jotka kuitenkin poikkeavat melkoisesti muista.
Kelimien kuviointi vaihtelee alueittain ja heimoittain. Kullakin heimolla oli sille tyypillinen peruskuviointinsa, mutta jokainen kutoja muunteli sitä omalla tavallaan, joten kahta samanlaista paimentolaiskelimiä ei varmaankaan löydy. Kun kelim oli kamelikuorman peittona, näki jo kaukaa mihin heimoon kulkijat kuuluivat. Kelimien kuviot ovat geometrisia ja useimmiten kolmioista johdettuja, kuten kuusikulmioita tai kahdeksan sakaraisia tähtiä. Monet kuvioista ovat symboleita, joiden tarkoituksena on suojella käyttäjää vaaroilta tai pahalta silmältä, tuoda hänelle onnea, menestystä, sopusointuista avioliittoa tai paljon lapsia. Erityisen kauniita ovat usein rukouskelimit. Näyttelyssä on esillä kelimeitä laajalta alueelta Tiibetistä Marokkoon, joten eri alueiden eroavaisuuksiin on helppo syventyä.
Sopasen kokoelmiin kuuluu myös huomattava määrä koruja paimentolaisalueilta. Näitä komeita hopeakoruja uskomattomine yksityiskohtineen pääsee myös ihailemaan Basaarien kätköistä -näyttelyssä. Perinteisissä paimentolaiskoruissa näkyy selkeänä tietyn heimon tai alueen erityispiirteet, kuten kelimeissä tai kotimaisissa ryijyissä ja kansallispuvuissa. Yhdessä kelim-mattojen kanssa ne antavat hienon kurkistuksen paimentolaiskulttuureihin Marokosta Tiibetiin.
Share this with your friends!
Museum exhibitions
- Leena Illukka - Tervetuloa ja tervemenoa 18.12.2020-7.3.2021
- Nokkosen tarina 12.1.–7.3.2021
- Design with Nature – Miia Suojala Design 15 vuotta! 8.1.-14.3.2021
- Perinteen lumo – Leena Jääskeläinen ja karjalaiset kansanpuvut 3.6.2020–11.4.2021
- Basaarien kätköistä 9.1.–18.4.2021
- Parsittu ja paikattu 13.3.-9.5.2021
- Dressed with Pride
- Craft - A Touch of Life
- A Journey in Time
Museum events
Osana kulttuurikierrosta
Museum contact details
The Craft Museum of Finland
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
(014) 266 4370
Admission fees
8/6/4/0 €
Payment methods
Visa, Mastercard, Museokortti, Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli ja -saldokortti, Sportti&KulttuuriPassi, Tyky-kuntoseteli sekä Ticket Mind&Body ja Ticket Duo -kortti.
Opening hours
Mon | Closed |
Tue | 11:00-18:00 |
Wed | 11:00-18:00 |
Thu | 11:00-18:00 |
Fri | 11:00-18:00 |
Sat | 11:00-18:00 |
Sun | 11:00-18:00 |
Exceptions in opening times 17.2.-16.4., when Wed-Thu opens at 2 pm. Free entry on Fridays. Further information about opening hours is available at: www.craftmuseum.fi/en/craft-museum-finland/visit-us/opening-times-and-admissions
Accessibility [the criteria]
- Accessible toilet
- Guided tours for special groups by request
- Restricted accessibility: Tilat ovat esteettömät avustajan kanssa.
- Seating inside the exhibition
- Tactile objects
- Wheelchair on loan