Exhibition
 Admission with Museum Card
 

Maija keittää – kotitalousopetuksen muistoja ja historiaa

The Section of Cultural History, Jyväskylä

  • 28.10.2020–29.5.2021

Tervetuloa Jyväskylän kulttuuriluotsien kokoamaan näyttelyyn Näyttelykeskus Soihtuun!

 

Idea kotitalousopetukseen liittyvän näyttelyn järjestämisestä syntyi Jyväskylän kulttuuriluotsien keskuudessa kesällä 2018. Maija keittää -kotitalouskirja oli tuttu monille luotseille, ja sen toisen kirjoittajan, Alli Oksasen, tiedettiin toimineen Jyväskylän seminaarin opettajana. Mutta mitä kaikkea liittyy Alli Oksaseen sekä persoonana että opettajana ja koko kotitalousopetuksen aihepiiriin? Jyväskylän yliopiston tiedemuseo näytti luotsien idealle vihreää valoa, ja helmikuussa 2019 aloitettiin näyttelyn hahmottelutyö.

Suunnitteluryhmään mukaan tulleet luotsit huomasivat pian, miten paljon mahdollisuuksia aihe tarjoaa: kotitalousopetuksen historia ulottuu sekä opettajien koulutukseen että opetukseen erilaisissa koulumuodoissa. Luotsit valitsivat kukin mieleisensä aihealueen ja alkoivat ottaa selville, miten ja milloin kotitalousopetus rantautui Suomeen. Päätettiin myös kuunnella, miten kotitalousopetusta muistellaan.

Kotitalousopetuksen historiassa huomio kiinnittyi alan naisvaltaisuuteen: aloite opetustarpeesta tuli Suomen naisyhdistykseltä, ja pitkään opetus oli yksittäisten, aktiivisten naisten varassa. Myös opetuksen kohteena nähtiin pelkästään naiset. Vasta peruskoulun myötä 1980-luvun opetussuunnitelmissa alettiin korostaa tasa-arvoisuutta. Kotitalousopetuksen arvostusta on koetettu nostaa kehittämällä siitä omaa tieteenalaa. Sen yhteyksiä muihin tieteenaloihin on haluttu tuoda esille – samoin kuin kouluopetuksessa laajentaa alaa pelkästä ruuanlaitosta perheen ja yhteisön suuntaan.

Näyttelyn on suunnitellut ja toteuttanut ryhmä Jyväskylän kulttuuriluotseja yhdessä Jyväskylän yliopiston tiedemuseon kanssa. Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia vertaisohjaajia, joiden seurassa kuka tahansa voi lähteä tutustumaan kaupungin kulttuuritarjontaan.


Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Share this with your friends!

Museum contact details

The Section of Cultural History
Seminaarinmäki, rakennus S, 40100 Jyväskylä

040 805 4579

Museum website

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

The Section of Cultural History, Seminaarinmäki, rakennus S, 40100 Jyväskylä


Lähtöpiste:


Admission fees

Admission with Museum Card
Admission with Museum Card

Vapaa pääsy.

Opening hours

Mon Closed
Tue Closed
Wed 12:00-17:00
Thu 12:00-17:00
Fri 12:00-17:00
Sat 12:00-16:00
Sun Closed

Facilities

Themes