Valimo

"Kaveriin pitää voida luottaa." Esa Apo, Jouko Närhi, Timo Tiihonen, 22 vuotta työtoveruutta.

Ystäviä, voimamiehiä, eränkävijöitä ja ammattiväkeä.

Valokuvat Timo Vesterinen, tekstit Hannu Oksanen.

Valimo on työmaa, missä jokainen työvaihe on riippuvainen edellisestä ja siten myös jokainen työntekijä on riippuvainen kaveristaan. Suuressa valimossa sulaa, liikkuu, valuu ja kaatuu joka päivä valtavia määriä monituhatasteista terästä. Virheisiin ei ole varaa mutta ei niitä usein satukaan, ammattitaito on korkea ja väki tietää vastuunsa ja miten poikkeustilanteessa toimitaan. Se tarkoittaa myös sitä, että työtapaturmat ovat harvinaisia.

Sulzerin valimolaisille on aina ollut kunnia-asia, että pumppuihin valettu teräs on laatutavaraa. Kauan toiminut suuri valimo hehkuu korkean ammattitaidon lisäksi myös valtavasti työn ja ihmisten historiaa ja ajan myötä kehittynyttä omintakeista työpaikan kulttuuria, jollaista ei ole missään muulla.

Monet Sulzerin valimolaisista ovat olleet talossa yli kaksikymmentä, kolmekymmentä vuotta. Jonkun ura on kestänyt peräti viisikymmentä vuotta. Kukaan ei enää missään edes uneksi pysyvänsä samassa tehtaassa näin kauan.

Valimoon on tultu usein kavereiden tai sukulaisten perässä. Kun ihmiset ovat tunteneet toisensa vuosikymmenten ajan myös tehtaan ulkopuolella, ei tarvitse ihmetellä, miksi kaikki viihtyvät työmaalla niin hyvin, luottavat toisiinsa, arvostavat omaa ja kaverin ammattitaitoa, ymmärtävät ja auttavat toisiaan ja käyvät vapaa-aikana samalla salilla voimailemassa, kalastavat samasta veneestä ja metsästävät samassa seurassa, veneilevät samoihin saariin, ottavat yhdessä oluet.

Sulzer Pumps Finland Oy:n valimo Karhulan teollisuuspuistossa vaihtoi syksyllä 2016 omistajaa. Sulzerin omistama valimo työllisti 170 henkeä, jotka kaikki irtisanottiin. Osa heistä ei palannut enää valimoon, mutta osa säilytti työpaikkansa uuden omistajan palveluksessa. A. Ahlström Osakeyhtiö aloitti valimotoiminnan Karhulassa 95 vuotta sitten.

- teksti Hannu Oksanen

Kausi:
7.10.2016–31.5.2017

Merikeskus Vellamo
Sijaintiosoite: Tornatorintie 99, 48100 Kotka

Sisäänpääsy Museokortilla

Puh. museo 040 350 0497

http://www.merikeskusvellamo.fi/

Aukioloajat

Ma -
Ti 10:00-17:00
Ke 10:00-20:00
To 10:00-17:00
Pe 10:00-17:00
La 10:00-17:00
Su 10:00-17:00

Maanantaisin suljettu. Keskiviikkoisin 17-20 näyttelyihin on vapaa pääsy.

Pääsymaksut
10/6/0 €

PALVELUT

Auditorio

Kahvila

Museokauppa

Paikoitus

Ravintola

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?