François-Auguste Biard: La Laponie Mythique - Myyttinen Lappi

François-Auguste Biard: Laestadius saarnaa lappalaisille / The Minister Laestadius Preaching, 1840, Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsø.

Rovaniemen taidemuseo järjestää näyttelyn ranskalaisen taidemaalarin François-Auguste Biardin Lappi-aiheisista teoksista. Vuonna 1839 Biard matkusti Orléansin herttuan, Ludvig Filipin jalanjäljillä Lapissa ja kuvasi tarkkoja näkymiä saamelaiskylistä ja -kodeista esineistöineen, pukuineen ja elintapoineen - aikana, jolloin vain harva taiteilija oli todella käynyt Lapissa. Nämä varhaiset ranskalaisen retkikunnan ja lappilaisten kohtaamisia kuvaavat teokset ovat ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Kun vallankumouksen aallot pyyhkivät Ranskaa, monet aateliset pakenivat ulkomaille. Myös nuori Orléansin herttua Ludvig Filip jätti Ranskan 19-vuotiaana eikä palannut kotimaahansa 21 vuoteen. Keväällä 1795 Ludvig Filip matkusti pohjoiseen, aina Lappiin saakka, salanimellä Müller. Hän kulki kahden seuralaisensa kanssa Kööpenhaminan ja Trondheimin kautta Hammerfestiin. Syksyllä seurue palasi Suomen Lapin kautta Ruotsiin.

56-vuotiaana Ranskan viimeiseksi kuninkaaksi noussut Ludvig Filip lähetti kaksi tieteellistä retkikuntaa nuoruutensa pakovuosien Pohjolaan. Tykkialus La Recherche lähti Ranskan Le Havresta kohti pohjoista vuosina 1838 ja 1839. Jälkimmäisellä matkalla oli mukana kuninkaan luottotaiteilija, François-Auguste Biard (1799-1882) tarkoituksenaan kuvittaa kuninkaan nuoruuden seikkailuja villissä ja myyttisessä Pohjolassa.

Retkikunnan tuomisina olikin ainutlaatuista tietoa Pohjolan floorasta ja faunasta, etnografiasta, geologiasta, minerologiasta, ja taivaan ilmiöistä. Matkan edetessä pitkälti paikallisen oppaansa, Lars Levi Laestadiuksen ansiosta retkikunta innostui yhä enemmän myös paikallisista kulttuureista ja elintavoista, eritoten saamelaisista. Taiteilija Biard maalasikin tarkkoja näkymiä saamelaiskylistä ja -kodeista esineistöineen, pukuineen ja elintapoineen - aikana, jolloin vain harva taiteilija oli todella käynyt Lapissa. Myös romanttishenkiset kuvaukset urhoollisesta herttuasta armottoman luonnon ja erämaan keskellä ovat vaikuttavaa nähtävää. Biard toteutti maalaustensa pääaiheet todellisella taituruudella, jokaisen yksityiskohdan huomioon ottaen. Tarkka taltiointi toimi aikakauden dokumentaationa, kun valokuvausta ei vielä ollut.

Nämä varhaisimpia ranskalaisten ja saamelaisten kohtaamisia kuvaavat teokset eivät ole olleet Suomessa koskaan aikaisemmin esillä. Teokset ovat peräisin Nordnorsk Kunstmuseumin kokoelmista Norjasta, Ranskan historiallisesta museosta Versaillesista, Pietarin Arktisen ja Antarktisen museon kokoelmista sekä yksityiskokoelmista Suomesta.

Kausi:
22.2.2017–18.6.2017 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

Rovaniemen taidemuseo Korundi
Sijaintiosoite: Korundi, Lapinkävijäntie 4, 96100 Rovaniemi

Sisäänpääsy Museokortilla

Puh. museo (016) 322 2822
Puh. toimisto (016) 322 8589

www.korundi.fi

Aukioloajat

Ma -
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-20:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00

suljettu jouluaattona

Pääsymaksut
8/6/4€, kausikortti 30€

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?