Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka

Chongqingin alue Kiinassa on yksi tällä hetkellä maailman nopeimmin urbanisoituvimmista alueista. Uutta työtä on vaikea löytää, ja monet kaupunkiin siirretyistä ihmisistä pyrkivät edelleen selviytymään maanviljelyn keinoin. Valokuvaaja Tim Franco (s. 1982) kuvasi alueen muutosta viiden vuoden ajan sarjassaan Metamorpolis.

Ruoka ei ole vain yksinkertainen perustarvike, jolla nälkä tyydytetään. Tänä vuonna Poliittisen valokuvan festivaali esittää kuvia, jotka nostavat esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia.

Ruokateollisuuden ympäristövaikutukset, ilmastonmuutos ja toisaalta nälkä, siirtolaisuus ja sodat kytkeytyvät yhteen. Ruoan tuotannon ja kulutuksen ilmastovaikutukset ovat maailmanlaajuisesti suunnilleen yhtä suuret kuin asumisen ja liikenteen. Samalla kun suuri osa maailman väestöstä kärsii aliravitsemuksesta, arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin.
Ruoan äärellä pohdimme myös yksilön vapautta suhteessa yhteiskuntaan. Voimmeko vaikuttaa omilla valinnoillamme vai onko päätökset tehty jo ennen kuin meille tarjotaan mahdollisuutta valita? Ruoka-aineiden tuottamiseen liittyvien rakenteiden ja vaikutusten jäljittäminen on usein miltei mahdoton tehtävä. Taistelu tiedosta, sen hallinnasta ja levityksestä on aikamme suuria kysymyksiä. Eettiset kysymykset ruoasta toimivat linkkeinä yksilön valintojen ja maailmanpoliittisten rakenteiden välillä. Ruoan nimissä tehdään valintoja siitä, miten planeetallamme saa elää ja kenen elämä on arvokkaampi kuin toisen.
Ruoan tarjoaminen on kuitenkin myös osoitus huolenpidosta, vieraanvaraisuudesta ja rakkaudesta. Suupala on poliittinen teko.

Festivaalin teokset:
Asunción Molinos Gordo, Filippo Zambon, Freya Najade, Henk Wildschut,Jo-Anne McArthur, Jošt Franko, Kukka Ranta, Laura Cuch, Pablo Ernesto Piovano,Paula Humberg, Tim Franco, to kosie, Yann Mingard, Taskualbumit-hanke
Animalia, Greenpeace, Oikeutta eläimille
Helsingin kuvataidelukio
Jaakko Keso & työryhmä

Tutustu taiteilijoihin, teossarjoihin ja festivaalin ohjelmaan:
pvf.fi

Kausi:
3.2.2017–29.4.2017 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

Suomen valokuvataiteen museo
Sijaintiosoite: Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

Sisäänpääsy Museokortilla

Puh. museo (09) 6866 3621
Puh. toimisto (09) 6866 360

www.valokuvataiteenmuseo.fi

Aukioloajat

Ma -
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-20:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00

Joka kuukauden viimeinen keskiviikko vapaa pääsy klo 17-20.

Pääsymaksut
8/5/0 €. Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?