Aikakone

Toukokuussa avautuvassa uudessa Helsingin kaupunginmuseossa päästään aikamatkalle sadan vuoden takaiseen Helsinkiin. Museoon on rakenteilla Aikakone, jossa Signe Branderin valokuvat Helsingistä heräävät eloon uusimman teknologian avulla.

Moni on joskus haaveillut mahdollisuudesta kurkistaa entisajan ihmisten elämään. Uuden Helsingin kaupunginmuseon avautuessa se onnistuu, sillä toukokuussa museokävijät voivat astua Aikakoneeseen, joka imaisee heidät elävään ja todentuntuiseen sadan vuoden takaiseen Helsinkiin.

Viime vuosisadan alku oli museon tekemissä kyselyissä ja haastatteluissa se aikakausi, johon eniten haluttiin tehdä aikamatkoja. Aikakoneen ensimmäiseksi aikatasoksi onkin valittu 1900-luvun alun Helsinki. Silloin Helsingin muinaismuistolautakunta palkkasi valokuvaaja Signe Branderin tallentamaan kiivaasti muuttuvaa kaupunkia. Hänen vuosina 1907-1913 kuvaamansa 907 lasinegatiivia ovat kaupunginmuseon kokoelmien perusta.

Brander kuvasi paitsi katoavaa puu-Helsinkiä ja uusia kivisiä jugendlinnoja, myös tavallisten kaupunkilaisten arkea kaduilla ja pihoilla. Pyykkärit huiveineen ja esiliinoineen, hienot kaupunkilaisrouvat, työläiset, ajurit, poliisit, hevoset ja ennen kaikkea lapset elävät hänen kuvissaan. Toukokuussa Aikakoneen avautuessa Branderin kuvat otetaan aivan uudenlaiseen käsittelyyn, jonka ansiosta museokävijä voi kokea kulkevansa mukulakivikaduilla entisajan kaupunkilaisten keskellä.

Tulevaisuuden teknologia saapuu museoon

Yhteistyökumppanina Aikakoneen suunnittelussa on ohjelmistoyritys Futurice, joka tuo projektiin osaamisensa palvelusuunnittelusta ja uusimmista teknologisista ratkaisuista. Tavoitteena on luoda elämys, joka loistaa myös kansainvälisessä vertailussa. Aikakoneessa hyödynnetään muun muassa seinäprojisointeja, ääntä, animointia ja 3D-virtuaaliteknologiaa. Aikamatkaelämyksen voi kokea sekä tilassa että virtuaalitodellisuuslaitteiden avulla. Laitteet ja teknologia kuitenkin pysyttelevät taustalla ja etualalle nousevat ihmisten väliset kohtaamiset, muistot ja yhteys menneeseen.

Uusi kaupunginmuseo tehdään yhdessä kaupunkilaisten kanssa, ja kaupunkilaiset ovat olleet mukana myös Aikakoneen suunnittelussa keväästä 2015 asti erilaisten kyselyjen, keskustelujen ja haastattelujen kautta. Lokakuussa kävijät pääsivät kommentoimaan aikakoneen prototyyppejä ja testaamaan eri aikakausien 3D-laitteita museon järjestämässä Paluu tulevaisuuteen -tapahtumassa.

Kausi:
13.5.2016–Tammikuu 2020

Helsingin kaupunginmuseo
Sijaintiosoite: Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki

Sisäänpääsy Museokortilla

Puh. museo 09 310 36630

www.helsinginkaupunginmuseo.fi

Aukioloajat

Ma 11:00-19:00
Ti 11:00-19:00
Ke 11:00-19:00
To 11:00-19:00
Pe 11:00-19:00
La 11:00-17:00
Su 11:00-17:00

Pääsymaksut
Vapaa pääsy

PALVELUT

Auditorio

Kahvila

Museokauppa

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?