Forum Marinum Tykkivene Karjala ja Miinalaiva Keihässalmi *

Sisäänpääsy Museokortilla

Museon kuvaus
Tykkivene Karjala

Forum Marinumin laiturissa
Turunmaa-luokan tykkivene Karjala rakennettiin Helsingissä vuonna 1968. Aluksen koneisto- ja asejärjestelmät olivat aikansa huipputekniikkaa. Aluksen pääkoneena oli Rolls-Royce Olympus kaasuturbiini ja risteilykoneina kolme dieselkonetta. Aluksen molempia koneita voitiin käyttää yhtä aikaa ja näin saavuttaa huomattava matkanopeus.

Alus oli varusteltu sekä pintamaalien että sukellusveneiden torjuntaan. Päätykki oli 120 mm:n Bofors. Alusta modernisoitiin käytön aikana ja se peruskorjattiin vuonna 1985. Tykkivene Karjala palveli niin vartio-, koulutus- kuin johtoaluksenakin. Se osallistui myös useisiin kansainvälisiin laivastovierailuihin.

Tykkiveneet poistettiin käytöstä 2000-luvun alussa, ja tykkivene Karjala museoitiin vuonna 2002. Aluksen omistaa Sotamuseo ja Forum Marinum -säätiö vastaa sen ylläpidosta.

Miinalaiva Keihässalmi

Tykkivene Karjalan ulkosivulla
Miinalaiva Keihässalmi rakennettiin Helsingissä vuonna 1957. Aluksen suunnittelu perustui toisen maailmansodan aikana Turussa rakennettuihin miinalaivoihin. Keihässalmi oli ennen kaikkea miinanlaskija ja -raivaaja, mutta siinä kokeiltiin myös erilaisia asejärjestelmiä.
Keihässalmi peruskorjattiin vuosina 1975-1981, ja siihen asennettiin uusi aseistus, tulenjohtotutka ja -laitteisto. Aluksen merikelpoisuutta parannettiin lisäämällä painovesitankkeja, ja miinakannen etuosa rakennettiin vesitiiviiksi sulkemalla kyljissä olevat aukot.
Keihässalmi kävi ensimmäisillä sodanjälkeisillä laivastovierailuilla Ruotsissa ja Neuvostoliitossa 1960-luvun alussa. Se toimi myös koululaivana.
Miinalaiva Keihässalmi museoitiin vuonna 1994. Aluksen omistaa Sotamuseo ja sen ylläpidosta vastaa Forum Marinum -säätiö.

Sijaintiosoite: Linnankatu 72, 20100 Turku
Postiosoite: Linnankatu 72, 20100 Turku

Puh. museo: (02) 267 9511
Puh. toimisto: (02) 267 9511
Fax: (02) 267 9515

Verkkosivut
http://www.forum-marinum.fi/fi/nayttelyt-ja-museoalukset/museolaivat

Sähköposti
etunimi.sukunimiforum-marinum.fi

Maakunta: Varsinais-Suomi
Kunta: Turku

Aukioloajat

Ma -
Ti -
Ke -
To -
Pe -
La -
Su -

Avoinna joka päivä klo 11.00 - 19.00 KESÄ - HEINÄ - ELOKUUSSA. Talviaikaan suljettuna.

Pääsymaksut
6/4

* Suomen museoliiton jäsenmuseo

Museo kartalla
VINKKAA KAVERILLE